HTML

GO RUNNING

Friss topikok

Mountain Man hegyi Maraton 2012-12-31

2013.01.01. 11:36 korpaZASZ

Idén másodszorra próbálkoztam a 40.9km-es távval (720m szintemelkedés), bár egy őszi félbehagyott (sokkal inkább feladott) cseh maraton után komolyan elgondolkodtam azon, hogy eröltessem-e – főleg ilyen szintes terepen – a dolgot.

Aztán összeszedtem magam és elkezdtem ismerkedni a dombos edzések, mással össze nem hasonlítható érzésével. Idén nem az Alsóerdő meredek és sokszor terepes lejtőin lézengtem órákon keresztül, hanem a verseny pályáján kombináltam a dombokat 30km feletti távokkal. Megesett, hogy képtelen voltam végigmenni a kitűzött edzéstávon, máskor viszont szárnyaltam ugyanott…

Legkomolyabb ellenfeleimnek Rudolf Tamást (Csika), az idei Spartathlon 7. helyezettjét és a címvédő-pályacsúcstartó klubtárs Lakatos Rolandot (Roli) gondoltam,  de Vojnovits Csabi és Sólyom is odaérhetett volna, ha bármelyikünk nyafogósra veszi a figurát:) Reálisan viszont a harmadik helyet célozhattam meg némileg 3 óra alatti időeredménnyel.

Kifogástalan téli időjárást fogtunk ki teljes szélcsend mellett: kicsit minuszban kezdtünk, kicsit pluszban értünk be. A rajt után Sólyom lógott meg a TV torony aljában, Rolival futottunk fel rá, aki annyira forszírozta a tempót, hogy aztán percenként panaszkodjon hangosan, hogy “túl erősen kezdtünk” :) Az Alsóerdőnél Sólyom már kicsit elmaradt, viszont Csika zárkózott rövid, de gyors lépteivel, aztán miután a Jánkán újra leszakadt már csak kint a belső Flexnél ért utol kettőnket.

Az már ekkor látszott, hogy Roli az emelkedőkön egyértelműen favorit, Csika viszont síkon és lefelé ver mindkettőnket, nekem meg az jut, hogy próbáljak valahogy nem leszakadni róluk. Néha gumiztam is mögöttük, le-le szakadoztam, ha a síkon túl gyorsnak ítéltem a tempót.

100023.jpg

Így utólag, egészen szarul néztem ki :) (fotó: Szajdán Zsolt)

 

A Bozsok feletti Karácsony-hegy tetejére újra elmaradt Csika, de mire leértünk a főútra, már 200m (!!!) előnyt kovácsolt az eszeveszett lejtőzésével hozzám képest, Roli ennél kevesebbet kapott. Ekkor fontosabbnak ítéltem, hogy a Csácsi dombokra frissen érkezzek, de még így is 1:24-nél értem ki a főútra, ami 3 perccel gyorsabb az amúgy is bivalyerős pályacsúcsnál. Roli üldözőbe vette Csikát a dombokon és bár majdnem be is fogta (ezt tisztes távolból figyelhettem, azaz kritikus hátrányt nem szedtem össze), de a lefeléken és a sík részeken újra ellépett tőlünk.

Rolit a kaszaházi kisebb dombocskán értem be, ahonnan ugyan láttuk Csikát, de legalább 2 perccel járt már előttünk. Szinte mint laza edzésen szoktunk, kedélyesen beszélgettünk: lemondtunk az első helyről és számolgattuk, hogy kocogással is 3 órán belülre kerülünk már, viszont sokkal gyorsabban egyikünknek sem ment volna. Gondoltam, majd a Gógánhegyen (ami neki hazai pálya) megkapom a szokásos, jól megérdemelt hátrányomat, aztán az utolsó nagy lefelén megpróbálhatok majd visszakapaszkodni rá.

MMM2012_4.jpg

Csácsi hegy aljában (26km)

Végül úgy alakult, hogy a domb tetejére beálltak Roli lábai (valószínűleg nem pihent rá megfelelően a versenyre) és onnan már sikerült jelentős előnyt szereznem Egerszeghegy tetejére és a maradék távon sem görcsöltem be szerencsére.

Tamást már nem érhettem utol, teljesen megérdemelten, 2:52:03-as idejével megfutotta az új pályacsúcsot, de még én is a régin belül futottam (2:53:54), míg Roli (2:56:09) is minden idők negyedik legjobb időeredményét repesztette. Utánunk Csabi ért be remek egyéni csúccsal (3:03:31).

Eredmények

Most, így utólag is azt érzem, hogy reálisan a harmadik pozíció járt volna nekem, de egy-egy versenyen a pillanatnyi állapot dönt hasonló erősségű futók között, ami most nekem kedvezett.

Gratulálok minden teljesítőnek akár maratonon, akár rövidebb távokon indult, ahol szintén nem kímélték az aktuális pályacsúcsokat! Összes eredmény ITT

 

Egyes részidőim:

 

0:21:20 Panoráma alja

0:36:35 Zárda fordító

0:55:00 Főút Botfa előtt

1:24:20 Főút Bozsok után

1:52:37 Csácsi ut

2:20:30 Hock Jánosra kikanyarodás

2:53:54/159es átlagpulzus (4’16”-os tempó)

Összefoglalva, minden várakozásomat felülmúlta az eredményem, a fizikai paramétereimmel (176cm/73kg) nem számítok egy hegyi menőnek, és amíg súlyzózok, nem is fogok. Ennek ellenére, ha az ember odateszi magát edzésen és nem a véletlenre bízza (futásban véletlen, ha-ha-ha) a dolgot, saját korlátait is kitolhatja bizonyos keretek között.

MMM2012_0.jpg

Még a 6. km-nél (Alsóerdő): Csika, Roli, én és hátul sárgában Sólyom

MMM2012_7.jpg

Neszelei fennsíkon Rolanddal (31km)

MMM2012_5.jpg

Eredményhirdetés Doszpot Andival (szintén ZASZ SE)

1 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://korpa.blog.hu/api/trackback/id/tr64990170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maratonfuto 2013.01.03. 12:30:56

Lám csak, Te is beleszaladtál a pisibe, mint azt a második kép mutatja :)
Gratulálok, ma jobb voltál, és még taktikusabban is versenyeztél!
süti beállítások módosítása