HTML

GO RUNNING

Friss topikok

Ciprus télen

2022.12.22. 10:40 korpaZASZ

Ciprus télen

Tévhit
A legtöbb magyarban az él Decemberről, hogy legalább Teneriféig el kell repülni drága pénzért ahhoz, hogy valamiféle értelmezhető
erőt ki tudjunk még préselni a Napból, hogy legalább egy kicsit érezhessünk meleget az arcunkon. Az, hogy alig 2 óra repülőútra fekszik még nyári(as) vidék tél elején, számomra is újdonság volt. Nyilván, nagyobb már az esély 1-1 nap esőre is, de lottóötöst azért már nem kell megütni ahhoz, hogy akár közel egy hetet is kifogjunk 20-23 fokban, fürödhető tengervízzel (21 fok).

Barlangok az észeknyugati partvidéken

Települések
A sziget déli, nyugati része görög, a maradék török fennhatóság alatt áll (Nicosia ketté van osztva ma is), mióta a 70-es években egyszerűen megszállták azt az oszmánok. El nem ismerik sehol török területként, sőt, nem is EU tag az a rész! A görög oldal sokkal fejlettebb, és erősen a turizmusra épül, Limassol, Lárnaka, Páfosz (gyönyörű promenáddal) és Ayia Napa (bulitelepülés) mellett a belső, Troodos hegység (közel 1800m magas) kis falvai is jogosan vonzzák a látogatókat. Óriási narancs- és mandarinligetek (brutál mennyiségű, az út szélén szinte vadon növő, félig már lepotyogott érett gyümölccsel), ugyanott fügebokrok, olajbogyó- és sárgálló diófák, máshol még érőben lévő banánültetvények. Mindez December közepén.


belsőciprusi táj

Népesség
Cypriotáknak nevezik a helyieket, de kis túlzással, vagy nem is azzal, tele van oroszokkal ('orosz ciprusiakkal') a sziget, akik jórészt már a Szovjetunio feloszlásakor kiköltöztek, 10-ből 8 tengerparton szembejövő oroszul beszél gyakorlatilag. Így én a Putyin fejemmel teljesen jól asszimilálódtam a helyi viszonyokhoz. Nem is akadt olyan valamit eladni kívánó árus, aki ne oroszul hablatyolt volna nekem. Százezres nagyságrendben telepítettek be fekete afrikaiakat is nemrég, a szállásunk környékén szinte csak ők laktak (könnyen belátható, hogy nem a Hiltonban foglaltunk szobát). Nem kötekednek vagy kéregetnek, de ha valaki ódzkodik tőlük, zavaró lehet már.

Sportolás
Futás megengedett, trikóban, rövidben, az olasz helyekhez képest itt nemcsak sétálnak futócuccban, hanem futnak is (akár résztávoznak), belvárosokban nem annyira nagy flash, de a parton valóban nagy élvezet pálmafák között, a homokos strandok mellett haladni flamingós díszletek között . Szerintem az igazi viszont az országúti bringázás lehet. Tükörsima utak (a hegyekben is), remek időjárás, és nem kifejezetten nagy forgalom. Görgőzés helyett egészen jó opciónak tűnik.

Limasszoli futóútvonal

Árak
Drágább általában minden, mint otthon a boltokban, legalábbis a turisták által látogatott helyeken, olyan 20% a differencia még a szupermarketekben is, viszont az éttermek teljesen korrekt árakkal futnak (kivéve a tengerparton) 8-10 eur között helyi hal vagy más ételek kaphatóak már, nem is kis mennyiségben. Benzin 1,48eur, sör 1,1-2eur, repjegy oda vissza már 20e Ft alatt is könnyedén megúszható, ha figyel az ember. Ami furcsa, az a baloldali a közlekedés, azt Eszter vállalta be ügyesen, a végén már indexelt is néha ablaktörlés helyett :)

Ha azt nézzük, hogy Ciprus egy "nyár a télben" desztináció és relatíve közel is van, nagyon sokaknak elérhető opció lehet, hogy a ködös, esős nulla fokból kicsit kiszabaduljanak.
Én azért szeretem a hideg nyirkos időt is, de valljuk be: a nagyszakállú télapót pálmafák alatt, rövid pólóban kerülgetni fagyit nyalogatva, kifejezetten illúzióromboló :)

Közel a reptér a larnacai parthoz

 https://www.strava.com/athletes/21257594/posts/22796653

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korpa.blog.hu/api/trackback/id/tr4918008276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása