HTML

GO RUNNING

Friss topikok

Új sportóra: Garmin FR405

2012.01.14. 20:34 korpaZASZ

Egy technikai jellegű bejegyzés, nem lesz majd sok belőle, gondolom, de ha már van egy új eszközöm, említést érdemel.

Viszonylag kedvező áron jutottam hozzá, hisz bolti ára jelenleg 80-90e ft között mozog, ám szerencsére nekem volt már eleve pulzusövem és jelátvivő ANT+ stickem is, így majdhogynem féláron jutottam hozzá. Hozzátenném, hogy egyáltalán nem gondolkodtam új órában, de elveszett a FR50-esem Foot Podja (FP) a MMM maraton közben, így valamit lépnem kellett. A FP alaphangon 20e ft, ez – ismerjük be – elég meredek egy lényegében pontatlan távolságmérő technikáért…
Ez egyébként nem az én szőrös kezem
A 405-ös viszont ár/érték arányban messze vert minden egyéb opciót (pl. a Garmin belépő GPS-es óráját, a 110-est is hasonló áron kínálják). Elvileg a ‘nagyképernyős’ 305-ös utódja, viszont már igazán óraformát vett fel a design, így napi szinten is bártran viselhető (nekem ez fontos szempont, hisz sokszor a céghez reggel is már futva érkezek). Előbbi a Garmin igazi multisport órája, míg a 405-ösben nem tanácsos úszni a csak cseppállósága miatt.
Az óra kezelése – számomra legalábbis – az újdonság erejével hatott: a legtöbb funkciót az érintőperem ‘simogatásával’ érhetjük el (bár van 2 nyomógomb is az oldalán). Olyan mint amikor egy laptop touchpadjával mozgatjuk az egeret. Egész érzékeny a bezel (angolul így nevezik mindenhol), így hűvösben edzés során érdemes lezárni azt, nehogy valamilyen ruhadarab, vagy más aktiválja futás közben. Rövidujjúban nincs ilyen probléma, bár véletlenül akkor is megérinthetjük a peremet. Nagy problémát nem okozhat, hisz leállítani nem tudjuk az edzést vele, max. más információkat mutat a kijelző.
Karóra, 405-ös, 305-ös méretei
Apropó információ: 35(!) különböző adatot tud edzés közben elvileg mutatni az óra. Azért csak elvileg, mert abból csak 11-et tudunk kiválasztani, ami 4 különböző képernyőn jelenik meg.
Néhány érdekesebb belőlük (az alapvetőkön túl), amit edzés alatt nézegethetünk: GPS jel pontossága, pulzusgrafikon alakulása, emelkedő %-os meredeksége, éppen milyen irányba haladunk, napkelte és –nyugta időpontja, stb.
Egy futás alapján azt tudom mondani, hogy kifejezetten zavar, hogy le ‘kell’ zárnom a peremet start után, ráadásul véletlenül le is állíthatom így a stoppert (a 2 gombot kell egyszerre lenyomni), illetve a GPS-t manuálisan érdemes kilőni edzésen kívül, mert akkor hamar lemerül az eszköz. Elvileg 8 edzésórát bír, a jelátvilel a számítógéppel pedig vezeték nélküli (ANT+ stick) módon történik és a Garmin Connect oldalra tölti fel az adatokat, ahol minden igényt kielégítő grafikonok és térkép rajzolódik ki (ezt már a régi FR50-esem is tudta).
Egyelőre ennyi, többet max. akkor írok róla, ha valaki kérdez, vagy felmerül bármilyen komolyabb pozitív vagy negativ tényező a használatával kapcsolatban. Mondjuk ha valaki megszól, hogy minek hordok egy ilyen bumszlit a mindennapokon, az még nem lesz elég ok:)

6 komment

Címkék: garmin 405

A bejegyzés trackback címe:

https://korpa.blog.hu/api/trackback/id/tr843546085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maratonfuto 2012.01.14. 21:37:23

Örülök, hogy találtál végül is jó órát, elfogadható áron. Tényleg jobbnak tűnik a design, mint a 305-ösnél, majd kíváncsi leszek rá részletesebben is.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2012.01.15. 16:42:52

A design-t kivéve miben jobb a 305-ösnél? Ebből nekem az jött le, hogy bonyolultabb a használata, érzékenyebb, nem bír többet az aksija és vízálló helyett csak cseppálló. Az egyetlen előnye az lenne, hogy kisebb?

Amúgy nem tudtam, hogy a 305-ös vízálló, pedig ez egy hasznos infó, mert ezek szerint úszáshoz is használhatom. Bár, őszintén szólva szerintem még így is félni fogok bevinni a vízbe.

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2012.01.15. 16:58:55

@azilinha: Talán hogy kicsit több (futáshoz felesleges)infót tud? de annyira nem ismerem a 305öst.
Nem bonyolult a használata, de tény, hogy az érintőperem nagyon érzékeny, nyáron majd nem lesz gond, de most még le kell lockolnom edzés közben.
Szerintem egy szép óra, meg relative olcsón hozzájutottam, ez a 2 tényező döntőnek bizonyult.

csika_ 2012.01.21. 21:08:58

@korpaZASZ: Nekem 405CX-em van. Ott lehet állítani a perem érzékenységét. Sajnos az enyém másfél éves, de az akksija a 8 óra helyett csak 4-et bír már csak ... :-(
Amúgy szeretem, nagyon jó kis óra, csak nem ultrázni ...

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2012.01.21. 21:22:16

@csika_: Nálam is van 3 fokozata az érzékenységének.
Akartalak már kérdezni róla, de nem tudtam az elérhetőségedet. A gondom igazából a pillanatnyi sebesség nagy kilengéseivel van. Teljesen baromságokat mutat a grafikon...
itt is pl. 4:40-4:50 között futottam végig, aztán mutat mindenféle tempót a sebességgörbe...

connect.garmin.com/player/143222416

csika_ 2012.01.22. 16:06:10

@korpaZASZ: hát nemtudom, nekem nem szokott ilyen lenni.
Íme egy futásom a hétről:
connect.garmin.com/player/142556164
Ha jól tudom a GPS vevő volt éppen az amit módosítottak a 405-ön és lett 405CX.
Mondom, nem értek hozzá, de mivel csúcsok és a gödrök együtt járnak, azt gondolom, hogy lehetséges, hogy az óra elveszti a jelet, amikor újra megtalálja a műholdat, akkor meg _légvonalban_ behúzza az aktuális meg a legutolsó ismert pozíció közti hiányzó szakaszt. De ez csak egy tipp. A GPS gomb mögött van "Műholdak" menü, ott lehet látni, hogy mennyire erős a jel - de hogy pontosan mit kell nézni, azt nem vágom. Minden esetre próba cseresznye ...
süti beállítások módosítása